»Manhattan« – Zara Kjellner

Foto: Astrid Grelz

Bakom sammetsdraperierna på Lindex står kvinnor med röda märken i huden, Sonia försöker närma sig dem, hon hämtar olika storlekar och modeller, samtidigt finns det något vasst i hennes händer, vill hon slå eller skydda?

Fotomodellen bor på Manhattan. Sonia scrollar varje natt igenom hennes Instagram. Hon har rest till en strand med svart sand, hon ler och vinkar mot kameran, det ljusa håret kastas fram och tillbaka, solen gassar högt ovanför, det finns en strålning och den tunna fjärilskroppen knäcks så lätt.

Sonia har ett ansikte och ett kön, hon har ärvt sin mamma Olgas stora platta handflator. Diego rör sig in i stötar, men det finns ju ingenting där. Mitt i Sonia vilar ägget, om nätterna stirrar det på henne som ett öga.

Manhattan handlar om Sonia och Olga, Diego och Emanuel och om kvinnorna på Lindex. Manhattan handlar om en dotter och en mamma vars kropp faller sönder, om kroppens alla ingångar och om jakten efter en lysande exit.

Om författaren

Zara Kjellner, född 1992, är skribent, filmskapare och går en masterutbildning i litteraturvetenskap. Kjellners fokus ligger ofta på att undersöka frågor om begär och makt i olika former. Hon skriver regelbundet för bland annat Expressen Kultur och 10TAL. Manhattan är hennes debutbok.