Program sön 26 nov

Att framföra revolt – föredrag

Kl 18 – 18.30 i Nobelmuseets filmsal berättar museets Maria Stuge om Dario Fo, Bob Dylan och Doris Lessings sätt att framföra revolt genom sitt skrivande.

Seminarier med festivalens poeter

Scensamtal med festivalens internationella poeter: Lisa Robertson, Maud Vanhauwaert, Caspar Eric, Ásta Fanney Sigurðaróttir, Kim Haengsook och Nora Gomringer.

Jonna Bornemark

Foto: Sofia Runarsdotter

Jonna Bornemark, filosof på Södertörns högskola, har forskat om kunskapens och vetandets gränser och är författare till essän ”Återupprättelse för det levande” som inspirerat årets festivaltema. Essän, som publicerades i 10TALs nummer Förtrollning nr 26, 2017 handlar om den avförtrollade värld vi lever i, en värld som har mycket att hämta i det förtrollade. I januari kommer Bornemark ut med en bok på samma tema som går under arbetstiteln ”Pedanternas världsherravälde, en renässansfilosofisk kritik av mätbarhetssamhället”. Hennes program från radions ”Sommar i P1” i augusti 2017 blev omtyckt av en stor publik.

John Swedenmark

Foto: Maria Fritzell

John Swedenmark är översättare från isländska med flera språk men har också varit språkforskare och kulturredaktör. Hans essäistik spänner över många ämnen – litteratur, teologi, psykoanalys, popmusik – och finns samlad i böckerna Kritikmaskinen och Baklängesöversättning. Han är en återkommande medarbetare i 10TAL och var även med i redaktionen för 90TAL, liksom i en mängd andra tidskriftsredaktioner och litterära sällskap. 2014 tilldelades han Sorescupriset för litterärt gränsöverskridande från rumänska staten samt SJF Frilans utmärkelse ”Årets redaktör”, och han är även sekreterare i Översättarsektionen i Sveriges författarförbund.

John Swedenmark samtalar med Lisa Robertson söndagen den 26 november.

Mare Kandre-priset

2016 års Mare Kandre-pristagare, Malin Axelsson. Här tillsammans med 2013 års Mare Kandre-pristagare Linda Boström Knausgård och 10TALs Madeleine Grive.

Mare Kandre-priset är instiftat till Mare Kandres minne och tillkännages på Stockholms Internationella Poesifestival sedan 2006. Pristagaren utses av Madeleine Grive och Aase Berg i samarbete med Mare Kandres familj och delas ut till en författare som anses skriva i Mare Kandres anda. I år framträder Jonas Ellerström och Göran Kinnander med Mare Kandres band Global Infantilists i samband med prisutdelningen. Vi uppmärksammar även utgivningen av Pesthuset och andra pjäser (Ellerströms, 2017) – en samling med Mare Kandres pjäser.

Foto: Ulla Montan

Mare Kandre var en svensk författare, konstnär och musiker. Hon debuterade 1984 med prosaboken I ett annat land och gav fram till sin bortgång ut ytterligare tio böcker – romaner, novellsamlingar och prosalyrik. Hon är en av de främsta svenska författarna i sin generation. Före bokdebuten var hon serietecknare och punksångare, bland annat i bandet Global Infantilists.

Jonas Ellerström & Göran Kinnander

Foto: Eva Sjöström

Jonas Ellerström är punkaren som blev förläggare. Han är dessutom författare, översättare och konstkritiker. I år har han givit ut diktsamlingen Genom spegeln och boken Vilhelm Ekelund – Landskap och tanke. Jonas Ellerström har tidigare ställt ut Mare Kandres målningar på Galleri Örhänget i Stockholm och sammanställt både hennes Punkserier och bildmappen Skuggvärldar.

Göran Kinnander är elektronmusiker, producent och ljudtekniker. Han har som Interzone Inc gett ut mer än tio album digitalt. Tillsammans med Jonas Ellerström och Kamilla Lindström bildar han gruppen Spektrum, som debuterat i höst med ett klubbspår på utgåvan Cosi-tech från Bläck Charm Nostalgi Vassa Tänder.

Global Infantilists

Mörka och ljusa drömmar, Ellerström, Kinnander och Global Infantilists skiva som släpps under Stockholms Internationella Poesifestival

Under Stockholms Internationella Poesifestival kommer Ellerström och Kinnander  släppa skivan Mörka och ljusa drömmar, på vilken de tre kvarvarande Global Infantilists-medlemmarna Olle Schedin, Mats Wigerdal och Sven Ohlman medverkar.

Skivan är ett musikverk till minne av Mare Kandre som innehåller elektroniska nytolkningar av tre låtar Mare Kandre skrev, sjöng och spelade med Global Infantilists.

Charlott Neuhauser

Foto: Privat

Charlott Neuhauser är teatervetare som just nu undervisar i litteraturvetenskap, engelska och svenska på Södertörns högskola. Hon är även redaktör för nyutkomna Pesthuset och andra pjäser som är en samling med Mare Kandres pjäser. Under Poesifestivalen deltar hon i ett samtal om Mare Kandres dramatik med Jonas Ellerström.

AKT UNG!

Elis Burrau i AKT UNG! 2016 Foto: Charles Ludvig

AKT UNG! är scenen för unga poeter 18–28 år. En redaktion med medlemmar från 10TAL och andra tidskrifter väljer ut ett femtontal poeter som får dela med sig av sin poesi inför publiken. Bidrag mottages under hela året och skickas till aktung@10tal.se. Evenemanget äger rum för sjätte året i rad och flertalet av de medverkande som varit med från början har sedermera blivit utgivna på förlag.

Läs mer och köp biljetter nedan

Fre 24 nov
Lör 25 nov
Biljetter

Stockholms Internationella Poesifestival tackar för stöd och samarbete

Nobelmuseum, Scandic Malmen
Kulturrådet, Stockholms läns landsting, Stockholm stad, ABF Stockholm, LTI Korea, Goethe–Institut Schweden, Sveriges ambassad i Pretoria, Svensk-danska kulturfonden, H:Ström – Text & Kultur AB, Flemish Literature Fund, Pro Helvetia, Danska Ambassaden, Rámus förlag, Gyldendal, Botkyrka kommun

Litterär revolt

Nobelmuseums fotoutställning Litterär revolt går att besöka under festivalens alla dagar 10–18.

Vad är litterär revolt? Kan litteratur förändra världen? Att läsa och skriva är en långsam sysselsättning som oftast sker i ensamhet. Ändå har skrivandet och läsandet av litteratur sedan lång tid tillbaka setts som något hotfullt. Texter har censurerats och förbjudits, författare har hotats, förföljts och till och med fängslats för det de skriver. I fotoutställningen Litterär revolt – bilder av Nobelpristagare i litteratur skildras tolv Nobelpristagare i litteratur genom den spanske fotografen Kim Manresas bilder. Författarna har använt sitt skrivande som ett sätt att ifrågasätta, skapa förändring och göra motstånd. Genom sin litteratur har de arbetat för att skapa och upprätthålla utrymmen för det fria ordet.